De beste VR bril kiezen en kopen, hoe doe je dat?

Geplaatst op 14-08-2022

Categorie: Electronica

Je hebt besloten een VR bril te kopen, maar je weet niet welke je moet kiezen. Wij schieten je te hulp! In dit artikel helpen we je bij je keuze voor de aankoop van je nieuwe VR-bril. We zullen de belangrijkste soorten VR-headsets en de belangrijke punten waar je op moet letten in detail beschrijven voordat je je keuze maakt.

De verschillende soorten brillen

Autonome of stand-alone VR-headsets

Dit is de nieuwste generatie Virtual Reality-headsets, die volledig onafhankelijk kunnen werken van een aanvullend computersysteem of smartphone.

PC VR-headsets

Dit is nog steeds het beste in Virtual Reality, vooral in termen van hun vermogen om de meest succesvolle inhoud te exploiteren (virtuele ervaringen). Deze VR-headsets zijn via kabels of draadloze systemen verbonden met een "VR Ready" type computer (een criterium dat het vermogen van de computer om Virtual Reality-inhoud te exploiteren certificeert), waardoor deze kan functioneren. De beste PC VR bril van dit moment is de HTC Vive Pro 2. Zoals je wellicht al had geraden, is dit ook direct de duurste. Helaas.

Criteria voor het kiezen van een VR-headset

De markt is relatief recent en de producten zijn nog weinig bekend bij een groot deel van professionals en particulieren, de eerste aanschaf van een headset Virtual Reality kan moeilijk lijken. Het is echter voldoende om jouw behoeften in Virtual Reality te bepalen en rekening te houden met bepaalde technische criteria om jouw VR-headset met gemak te kopen. VR 360 helpt je in dit proces door de belangrijkste keuzecriteria op een rijtje te zetten.

VR Headset PC of Headset VR Standalone?

Met de PC VR-headset kun je jezelf onderdompelen in content van zeer hoge kwaliteit. Je moet je dus afvragen of je echt de meest meeslepende meeslepende ervaringen moet ervaren, of dat een standalone VR-headset die al een zeer kwalitatieve onderdompeling biedt voldoende voor je is.
Bovendien brengt het gebruik van een PC VR-headset enkele beperkingen met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden. De specificaties die nodig zijn om dit type headset vr te bedienen, zijn relatief hoog. Je hebt een pc nodig met een specifieke grafische kaart en een bepaalde processor om al jouw inhoud uit te zenden.

Ten slotte moet je soms (afhankelijk van het model) sensoren installeren om je bewegingen in Virtual Reality te detecteren en is een kabel tussen je computer en de VR-headset essentieel (let op: er zijn ook draadloze systemen). Het gebruik van een standalone vr-bril wordt "turnkey" genoemd, je kunt jouw bril direct na het aanzetten gebruiken.

Wat verwacht ik van mijn vr-bril?

Door een VR-bril te kopen, moet deze aan jouw verwachtingen voldoen. Wil je bijvoorbeeld je VR-headset gebruiken zonder even te wachten, dan ziet de standalone VR-headset er beter uit. Als je liever ervaart wat momenteel het beste is in Virtual Reality en je hebt een compatibele VR Ready-computer, dan is de pc VR-headset je beste bondgenoot.

Welke soorten games ga je spelen?

Dit is voor ons een van de eerste criteria om rekening mee te houden omdat het je wat tijd zal laten besparen bij de keuze van je Virtual Reality headset. Elk type bril heeft aanleg om die of die inhoud te exploiteren. Elk merk headset heeft vaak zijn eigen contentplatform (sommige platforms en content zijn soms ook beschikbaar op concurrerende merken). Een van de eerste vragen die je moet stellen is dan ook:

Van zo'n 200 tot dik 2000 euro: er zijn headsets van Virtual Reality voor alle budgetten

Het is niet nodig om de duurste VR-headset te kiezen met het risico te verdwalen in de functies en de mogelijkheden ervan niet 100% te benutten.
Daarnaast kan het interessant zijn om een klein budget over te houden voor camperaccessoires die meer of minder duur zijn, afhankelijk van je behoeften.

De belangrijkste technische criteria

Schermresolutie

Dit is het aantal pixels waaruit de afbeelding bestaat (punten waaruit de afbeelding bestaat), vaak aangegeven in het aantal pixellijnen waaruit de breedte van de afbeelding en de hoogte bestaat (Breedte x Hoogte).

Gezichtsveld (FOV)

Zoals de naam al aangeeft, is dit de breedte van het beeld, uitgedrukt in graden. Ter vergelijking: die van de mens ligt tussen 100° en 110°. Hoe breder het gezichtsveld, hoe groter de immersie-indruk.

Weergavefrequentie

Dit is de verversingssnelheid van het beeld - dit heeft een grote invloed op de vloeibaarheid van het beeld. Uitgedrukt als een frequentie in Hertz "Hz", hoe hoger deze is, hoe meer we een natuurlijke beweging van het beeld krijgen.

Volgsysteem of head tracking

Volgt jouw bewegingen en vertaalt ze naar de meeslepende ervaring. Sommige systemen bevatten externe sensoren voor in jouw kamer, andere hebben camera's die rechtstreeks in de hoofdtelefoon zijn ingebouwd.

Soorten controllers

Afhankelijk van de koptelefoon kunnen de controllers/controllers verschillen. Volgens de waardering van iedereen: sommige zijn beter ontworpen dan andere, andere integreren bijvoorbeeld 6DOF.

Gewicht en ergonomie

Niet alle brillen zijn ontworpen op hetzelfde model, verschillende maten en gewichten volgens merken, modellen en type bril (pc of standalone). Het is aan jou om de bril en aanpassingen te vinden die bij je passen.

Secundaire criteria

De rijkdom van het contentplatform: content blijft een belangrijk element om rekening mee te houden, zeker als je een particulier bent. Inderdaad, professionals zijn over het algemeen meer geneigd hun VR-headsets te exploiteren voor hun eigen gepersonaliseerde inhoud. We bieden ook onze eigen service voor het maken van inhoud voor professionals. Vaker wel dan niet, als individu, zal toegang tot VR-ervaringen / inhoud gemakkelijk worden bereikt via online inhoudsplatforms van merken, zoals Oculus Store of Steam VR.

Community

De community rond je VR-brilmerk is ook belangrijk omdat deze al je vragen gemakkelijk zal beantwoorden. Als maximaal mensen dezelfde VR-headset gebruiken, kunt je indien nodig online hulp vinden. Het bevoorrechten van de grote merken is meestal interessant omdat de gemeenschap die zich rondom hun producten heeft ontwikkeld, potentieel belangrijk is.

Het merk

Het merk integreren in de criteria van de eerste orde lijkt misschien overdreven. We bevinden ons echter in een ontluikende technologie, waarbij sommige merken zichzelf hebben bewezen en erkend worden om hun kwaliteit. Onder de bekende merken: HTC Vive of Oculus Rift bijvoorbeeld. Bij VR 360 maken we de keuze voor kwaliteit voor onze klanten. We geven daarom een prominente plaats aan de meest gerenommeerde VR-koptelefoons zoals de Vive, of de Oculus Quest autonome VR-headset.

Ondersteuning

Ook de ondersteuning van jouw verkooppunt en merk is belangrijk. Deze nieuwe technologie vereist speciale vaardigheden en kennis. Niet alle wederverkopers hebben ze. Bij VR 360 is ons team gespecialiseerd in Virtual Reality en zorgt voor een snelle en efficiënte klantenservice, per telefoon en e-mail, bij het adviseren van producten die het beste aansluiten bij jouw wensen, bij de ondersteuning na de aankoop en bij het beheer van jouw eventuele problemen.

Accessoires

Ten slotte mogen we niet vergeten dat accessoires vaak nodig zijn om jouw virtuele ervaring te verbeteren en te verbeteren. Veel vr-accessoires zijn compatibel met alle brilmodellen. Maar nogmaals, toonaangevende merken zoals Oculus of HTC Vive bieden een breed scala aan aanvullende accessoires om aan al jouw behoeften te voldoen.