Brouw zelf bier – Start een nieuwe hobby!

Geplaatst op 23-01-2022

Brouw zelf bier – Start een nieuwe hobby!

 

Zelf bier brouwen is helemaal hot. Sinds de corona pandemie zitten mensen aan huis gekluisterd en zijn ze opzoek naar een nieuw tijdverdrijf. In plaats van alleen maar veel bier drinken, zien mensen ook een leuke hobby in zelf bier brouwen. Jij bent niet voor niets op dit blog terecht gekomen, dus de kans is groot dat jij ook nieuwsgierig bent naar deze hobby. In dit artikel leggen we uit wat jij nodig hebt om zelf bier te brouwen en daarmee een start te zetten aan een prachtige hobby.

Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

Als je denkt aan bier brouwen dan heb je al vaak een grote brouwerij in gedachte met gigantische brouw installaties en vergistingsvaten. Maar dat heb jij als hobby brouwer helemaal niet nodig. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van bierbrouw starterspakketten op de markt. In zo’n starterspakket vind je de ingrediënten (hop, mout en gist) om het bier te brouwen en je krijgt er vaak een vergistingsemmer met waterslot en aftapkraantje bij. Zo’n starterspakket bevat dus alle onderdelen die jij waarschijnlijk niet thuis in de keuken hebt liggen. Buiten het starterspakket heb jij nog een 8 liter (soep)pan nodig, een keukenthermometer en lege bierflesjes. Aan de hand van een duidelijk instructie ben jij in staat zelf bier te brouwen.

Wat is de volgende zelf bier brouwen stap?

Bovenstaande stap is natuurlijk voor de beginnende zelf bier brouwer. Heb je een aantal pakketten geprobeerd en is de hobby jou wel erg goed bevallen, dan is het tijd voor de volgende stap. Je weet nu ongeveer wat je favoriete bierstijl is, dus ga op het internet opzoek naar een samenstelling van een bierbrouw recept. De ingrediënten zijn te vinden bij bierbrouw speciaalzaken. Je kunt langsgaan in hun fysieke winkel of je bestelling online plaatsen. Verder is het verstandig om na te denken over het aantal liters bier wat jij wilt maken. De meeste bierbrouw starterspakketten bevatten ingrediënten voor 5 liter bier en daarmee kun je 15 flesjes bier afvullen. Wil jij grotere volumes, dan ga je al snel naar een bier brouwketel kijken van 30 liter. De Brew Monk 30 liter is een ketel die veel wordt gebruikt door hobbybrouwers.

Conclusie

Hopelijk ben jij door dit artikel gemotiveerd geraakt om de zelf bier brouwen hobby op te pakken en helemaal eigen te maken. Er zijn talloze forums en recepten te vinden met zeer uiteinde lopende ervaring. Pas wel op, eenmaal besmet met het brouwvirus dan kom je er nooit meer vanaf!